Den gudomligt feminina visdomsvägen

Världens äldsta tempel

Tempelprästinnan är just hemkommen från en invigningsresa runt Malta och systerön Gozo. Besök vid 5500 år gamla tempel helgade gudinnan väckte upp krafter från en urkultur bortom vår civilisations hågkomst. Ingen annan plats i världen har så många Tempelkomplex på så liten yta. Märkligt är också att arkeologerna har så få svar på fraågan om vilka som byggt dessa, och på vilket sätt det kunde vara möjligt. Dock verkar man vara ense om att de varit helgade gudinnan eftersom man funnit statyetter av gudinnor eller prästinnor vid ett flertal av Maltas Tempel. 

Vid mitt första besök på Malta för ett par år sedan gjorde jag en veritabel nedstigning i det underjordiska tempelkomplexet Hypogeum of Ħal-Saflieni. Det är byggt i flera nivåer under flera årtusenden. I Hypogeum fann man den mediterande Prästinnan som man i dag kan beskåda på Arkeologiska museet i huvudstaden Vallletta. I hypogeum fann man också tusentals skelett och med sina offer, orakel och heliga kammrar är det möjligt att Templets präster och prästinnor under meditation har guidat människor i övergången till dödens existens.

Denna vistelse på Malta höll jag mig ovan jord och färdades till Mnajdratemplet på södra Malta och till Ggantija(jättekvinnan) på Gozos högland De två komlexen menas vara världens äldsta fristående Tempel. I den innersta kammaren på Mnajdratemplet fanns ett fantastiskt altare som desvärre var avspärrat för den lydiga allmänheten. Tempelprästinnan såg dock till att besöka det magnifika altaret och förrätta sin ceremoni. 

Jag läste i en nyinköpt bok  – Islands of dreams; The temples of Malta – Hidden Mysteries revealed, att  Mnajdra på maltesiska betyder observatorieplats. Mnajdra och det näriliggande Hagar Qim templet är båda byggda efter så att de kan aktiveras av solens strålar på dagjämningarna och på solstånden. Dock kan inte längre stjärnorna på natthimlen lysa upp dessa magnifika strukturer eftersom arkeologerna har spännt upp tyg över dem för att bätte bevarara dem. Mnajdra ligger mycket vackert med utsikt över havet och längs med processionsvägen mellan Mnajdra och Hagar Qim växer flödigt av fänkål. Fänkålen ska komma att utgöra en ingrediens i det Malataelixir som jag planerar och som jag fick uppenbarat för mig under mediationen i Gganatija.

Ggantijatemplen ligger på höglandet på den mest bördiga delen av det annars så torra Gozolandskapet. Ggantija består av två tempel som menas vara ett moder och ett dottertempel. Arkeologerna tror att det varit en fruktbarhets kult här och mycket riktigt kar Ggantija en frodig, rejuvenerande och heliggörande energi. Enligt legender var templet byggt av jättar motsvarande de legender som finns i Bibeln om fornstora jättar eller Nephilimer.

Jag rekommenderar alla gudinneintresserade att göra en pilgrimsfärd till Maltas tempel som då också kan balanseras av den fantastiska riddartraditionen som Johanniterriddarna förde till Malta och som vi kan njuta av än i dag i exempelvis St Johns co-cathedral i Valletta.

Tempelprästinnan 11-07-11

Tempelprästinnan 11-07-11

Facebook
Facebook Pagelike Widget
Arkiv