Den gudomligt feminina visdomsvägen

Imbolc

Firar i dag Imbolc med att preparera gudinnan Brigids elixir då vi nu befinner oss mitt emellan vintersolstånd och vårdagjämingen. Senast jag preparerade denna favoritgudinnans elixir var i Glastonbury i hennes nejder men förnimmer ändå så starkt hennes närvaro hägrande över mig på ett soligt Södermalm.
Imbolc som firas nu den 1-2 februari är sannerligen en gudinnerlig högtid. Gudinnan återhämtar sig genom det gryende ljuset som börjar återvända och hon blir åter en ungmö. Guden växer sig starkare till en ung pojke. Moder Jord vaknar ur sin vintersömn.
I nordisk mytologi hedras Saga – skaldekonstens gudinna, som bringar hopp, poesi, inspiration och livskraft.  Sagas elixir  preparerades i solnedgång med nymånen i Vattumannen med bistånd av dotter Sagas poetiska inspiration.
Sabbaten kallas också Brigid eftersom den ses som gudinnan Brigids stora högtid. Hon är en trefaldig gudinna som representerar poesi/konst, helande, och smideskonst/hantverk.
Hon är starkt kopplad till ljus, eld och hemmets härd. Inom kristendomen tog helgonet St. Brigid ca 451-525 e.kr) över många av gudinnans egenskaper. I den kristna traditionen firas ljusfesten Kyndelsmäss, då Jesusbarnet av sina föräldrar bars fram i Jerusalems tempel och Jungfru Maria hade genomgått sina 40 dagars rening enligt den judiska traditionen.
Högtiden lämpar sig väl för olika ceremonier med ljuständning, helande,  elixirberedning, poetiskt skapande också med gudinnans Sagas bistånd samt gudomligt inspirerat hantverk.
Gudinnan Brigid tillhör i den keltiska traditionen det mäktiga och gåtfulla folket eller gudarna som kallade sig Tuatha De Danann (fritt översatt (”gudinnan Danus barn eller folk”) och som invaderade Irland och härskade enligt gamla källor på 2000-talet fvt. De helgade modergudinnan Danu ochsåg stjärnkonstellationen Stora Björn såsom Danus himmelska tron. De besatt förutom diverse gudomliga egenskaper även fyra magiska föremål som utgjordes av stenen, spjutet, svärdet och kitteln. Det visar tydligt på ett keltiskt ursprung för graalsagans fyra talismaner. När Tuatha De Danann invaderade Irland förde de med sig de fyra heliga objekten: stenen Lia Fail, som hade förmågan att bestämma kungars duglighet, Lughs magiska spjut, Nuadas dödande svärd och Dagdas magiska kittel.
Dagda ses ibland som gudinnan Danus son och han var också far till Brigid som sedan kom att kristnas som Sankta Brigit. Hon har en viktig roll i såväl den keltiska som den kristna traditionen. Vi ser Brigid mjölka en ko på resterna av Mikaelstornet på Tor i Glastonbury och vi finner henne avbildad i St Patricks kapell i Glastonbury Abbey.

Önskar alla våra Sophiavänner ett eldupplyst och kreativt firande av Imbolc!
Tempelprästinnan 2022-02-01
Facebook
Facebook Pagelike Widget
Arkiv