Den gudomligt feminina visdomsvägen

Madonna – ny bok

 

Madonna

Fick denna fina bok – Madonna – med posten i början av veckan.  Den handlar om Madonnans tradition utifrån ett konstnärligt perspektiv och det för många bortglömda arvet från Maria, Sophia och våra förmödrar.

Prästinnan är själv intervjuad om Sophia och det heligt feminina i boken… Den fantastiske radio-makaren Eric Schüldt och Ebba Witt-Brattström mfl har också bidragit med kapitelintervjuer…

 Min intervju

Om boken:

Vårt mångtusenåriga kvinnoarv har blivit undanträngt och glömt. I boken Madonna talar mödrarna och gudinnorna igen. De kommer till liv som symboler för kraft, sexualitet och visdom. Här reser sig kvinnan i sin fullhet, inte förminskad och nedvärderad av patriarkala normer.

Madonna följer den nutida kvinnans rötter i mytologi, politik och historia. Det fanns en tid då talet 13 var en kvinnlig symbol, ett lyckotal, ormen en kraftsymbol förknippad med den kvinnliga gudomen och då fredagen var en lyckodag, bästa dagen för giftermål.

Genom konstnären Lena Lerviks skulpturer gestaltas en dold berättelse i ord och fotografi. Hennes sökande bakåt i historien liknar en upptäcktsresa. Här framträder en jordad madonna, en fast förankrad modersbild. Möt den Stora modern, Jungfru Maria och gudinnorna Isis, Artemis och Ishtar.

 

 Lena Lerviks skulptur på KB

 

Elva aktuella tänkare och debattörer belyser och utvidgar temat. Vad säger genusvetaren, idéhistorikern, prästen, socialantropologen, psykoanalytikern?

Fotografier och teckningar av Ewa Stackelberg och text av Ingela Bendt.

Ingela Bendt har tidigare gett ut bland annat Ett hem för själen Ellen Keys Strand, Refugium trädgård som tillflykt och Skilsmässa ritualer vid separation.

Ewa Stackelberg arbetar med utställningar och böcker. Hon har bland annat gett ut Berättelse för levande och Fotogram fotografi utan kamera.

Ingela, Eva och Lena LErvik

I onsdags kväll var det en härlig Releasetillställning på KB! Det bjöds på gott tilltugg och gott vin. Skönt med ett avbrott i allt mitt eget bokskrivande och mysteriespelsarbete.  Boken bör ha nått handeln nu, så passa på och köp ett exemplar av denna konstnärliga och gudinnerliga bok!

Katarina på KB

Kvällen avslutades med en festmiddag på Prinsen med maken! Nu är jag åter redo för att ta mig an terminens alla stora och små mysterier och projekt!

 Prinsen Prinsen

Tack till Ewa-Maria Roos och Torkel för era foton som jag lånat!

Tempelprästinnan 2016-10-15

 

Facebook
Facebook Pagelike Widget
Arkiv