Den gudomligt feminina visdomsvägen

Frost – en kvinnlig Kristus

frozen sistersAlla Sophiavänner som har barn eller har barnasinnet kvar kan jag rekommendera den nya Disenyfilmen Frost. Den gestaltar en kvinnlig Kristusgestalt full av tro, hopp och kärlek och som bärs fram av en Kristoff – dvs en Kristusbärare ridande på en ren.

Frozen - Anna, Elsa oc Kristoff

Se parallellen till den gyllene legenden om St Kristoffer:

I den medeltida Gyllene Legenden står det att någon gång på 200-talet levde det en jätte i Kanan som hette ReprobusOfferus. Jätten ville tjäna den störste och mäktigaste i hela världen och tog då tjänst hos en mäktig kung. Men då han upptäckte att kungen var rädd för djävulen så insåg han att djävulen var ännu mäktigare, och började därefter tjäna den Onde. Senare märkte jätten att djävulen i sin tur var rädd för Kristus, vilket då visade att han var ännu mäktigare, så han beslöt sig för att tjäna Kristus i stället. Reprobus träffade en eremit som bodde vid ett farligt vadställe vid floden och som undervisade honom om Kristus. Eremiten sade åt honom att han kunde tjäna den mäktigaste av konungar – Kristus genom att hjälpa resande att ta sig över en flod som låg i närheten. En natt hörde han någon be tre gånger om hjälp att komma över floden. Reprobus steg upp och fann en liten pojke som han bar ut i vattnet på sin axel. Men barnet blev tyngre och tyngre och till sist orkade Reprobus inte längre. Då avslöjade pojken att han var Kristus, som bar på all världens synd. Kristusbarnet döpte jätten och gav honom namnet Chrisophorus – Kristusbärare.

St Kristoffer och kristusbarnet i Limoux

 

Det är inte första gången som Disney lyfter fram det heligt feminina på film utan både Askungen, Snövit och Törnrosa är tydliga Sophiamyter som beskriver Sophias fall och återupprättelse.

 Sophia som olika Disneyprinsessor

The Virgin and Child with St._Anne_(Leonardo_da_Vinci)I Frost är det den Kristuslika Annas syster Elsa med den magiska förmågan att förvandla allt till is, som gestaltar Sophias fångenskap och befrielse. Det som är fantastiskt och som sätter tonen för vår framtid är dock att Kristusgetalten är en människodotter och inte en människoson – Anna – vars namn betyder den benådade och hon lyckas undkomma lidande och martyrskap på ett sätt som aldrig exoterisk kristendom skulle vilja tala högt om. Anna är också namnet på Jesus mormor och gestaltas ibland som en svart Madonna och finns med på en mycket känd målning av de tre generationerna målad av Leonardo da vinci.

Det är som om vi på Sophiatemplet skulle ha skrivit manus…där den sanna kärleken befriar Sophia men i denna film med en modern och efterlängtad twist och vi glädjer oss åt den goda nyheten som filmen förmedlar!

 Kristus och Sophia

Tempelprästinnan 2014-03-15

Facebook
Facebook Pagelike Widget
Arkiv