Den gudomligt feminina visdomsvägen

Rafael – helandets ängel

Onsdagens ängel är Rafael vars namn betyder Gud läker. Rafael är läkekonstens ängel och åkallas vid olika former av healingarbeten.

I Tobits bok berättas hur Rafael fick i uppdrag att få Tobits syn tillbaka, samt att ge Sara, Raguels enda barn, som blev jagad av den onda anden Asmodeus, till hustru åt Tobias, Tobits ende son. När Rafael kom till Nineve, där Tobias familj bodde, gav Tobit Tobias uppdraget att hämta pengar som han hade insatta i Medien. Tobit sa åt honom att skaffa sig ett ressällskap, och då träffade Tobias Rafael, som sa sig vara Asarias, son till Ananias, och därmed av samma ätt som Tobit, som helst inte ville ha någon från någon annan ätt som ressällskap åt sin son. När de kom till floden Tigris träffade de en fisk som ville uppsluka Tobias, men denne lyckades slänga upp fisken på land. De åt upp fisken, men Rafael rådde Tobias att spara levern, gallan och hjärtat.

De kom till Saras föräldrahem, och Tobias fick henne till hustru.  Tobias förberedde sig inför bröllopsnatten genom att, efter Rafaels anvisningar, bränna lite av fiskens hjärta och lever, och lukten av detta höll Asmodeus borta från bröllopsgemaket. Rafael botade därpå Tobits blindhet med hjälp av gallan. Rafael avbildas med en fisk och en pilgrimsstav, vilken symboliserar beskydd.

I islam är Rafael den ängel som blåser i hornet som signal på att domens dag har kommit. Rafael förebådar därför den gamla världens och matrisens fall inför skapelsen av den nya världen och människan. Av det kan vi lära att domens dag inte är en process att frukta utan att den förebådar en ny helare värld och tid och därför övervakas och igångsätts av helandets ängel. Rafael menas också vaka över livets träd i Edens lustgård och är därmed beskyddare av det mysterier som rör de fullödiga krafterna som vi människor förlorade genom fallet. Genom samarbete med Rafael kan vi invigas i helandets konst på djupet och människan kan på så sätt återfå sin ursprungligt enhetliga prima materia och åter bli hel.

Tempelprästinnan 2012-10-03

Facebook
Facebook Pagelike Widget
Arkiv